ΓΙΝΕ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΣΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ
- Admin
- Jun 11, 2017
- 3 min read
Όλοι μας –λίγο πολύ- κάποια στιγμή στην ζωή μας σκεφτήκαμε να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι. Πολλές φορές δε, ειδικά στην παιδική μας ηλικία, ακούγαμε ότι η ανατροφή ενός κατοικίδιου έχει πολλές ευθύνες και πως θα έπρεπε να μεγαλώσουμε ώστε να αποκτήσουμε ένα. Ποιες είναι όμως αυτές οι ευθύνες για τις οποίες γίνεται λόγος; Ποια είναι αυτά που πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε υγιή και χαρούμενο τον χνουδωτό μας φίλο;
Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι χρειάζονται οι μικροί μας φίλοι ώστε να μην τους λείψει τίποτα!
Αυτά που πρέπει να προσέξει κάθε νέος ιδιοκτήτης είναι:
🐕 Ο εμβολιασμός
🐈 Ο αποπαρασιτισμός
Πιο αναλυτικά:
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ
ΣΚΥΛΟΣ

Στο σκύλο τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι για τη νόσο του Carre ή αλλιώς Μόρβα (Distemper), για τη Λοιμώδη Ηπατίτιδα (Hepatitis), για την Παρβοΐωση (Parvovirus) και για τη Λύσσα (Rabies).
Τα προαιρετικά είναι για την Παραγρίπη (Canine parainfluenza), για την Bordetella bronchiseptica, για την Λεϊσμανίωση και για την Λεπτοσπείρωση (Leptospirosis).
Σημείωση: Το εμβόλιο της Λεπτοσπείρωσης είναι προαιρετικό μόνο για σκύλους που ζουν μέσα στο σπίτι και δεν έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι απαραίτητο να γίνεται.
Όλα τα παραπάνω εμβόλια -εκτός από αυτό της Λεπτοσπείρωσης και της Λύσσας- γίνονται στα κουτάβια συνήθως σε ηλικία 45 ημερών. Έπειτα ακολουθούν άλλες 2 επαναλήψεις των εμβολίων με διάστημα 1 μήνα. Το εμβόλιο της Λεπτοσπείρωσης γίνεται σε ηλικία 3 μηνών (1η δόση) και ο δεύτερος εμβολιασμός 1 μήνα μετά. Το εμβόλιο της Λύσσας γίνεται μόνο μία φορά σε ηλικία 3 μηνών.
Από εκεί κι ύστερα ο αναμνηστικός εμβολιασμός γίνεται για όλα τα εμβόλια –εκτός από αυτό της Λεπτοσπείρωσης- σε 1 χρόνο. Για την Λεπτοσπείρωση ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε 6-12 μήνες.
Προσοχή! Μην βγάζετε βόλτα το κουτάβι σας προτού ολοκληρωθεί το παραπάνω σχήμα εμβολιασμού. Προσπαθήστε να μην έρθει σε επαφή το κουτάβι σας με άλλα ζώα ειδικά αν δεν είναι εμβολιασμένα.
ΓΆΤΑ

Στη γάτα τα υποχρεωτικά εμβόλια είναι του Eρπητοϊού (Rhinotracheitis), του Καλυκοϊού (Calicivirus), της Πανλευκοπενίας (Panleucopenia) και της Λύσσας (Rabies).
Τα προαιρετικά εμβόλια είναι για την Bordetella bronchiseptica, για τη Chlamydophila felis και για την Ιογενή λευχαιμία (Feline Leucemia/FelV).
Όπως και στα κουτάβια, έτσι και στα μικρά γατάκια ο εμβολιασμός αρχίζει περίπου σε ηλικία 45 ημερών. Σε αυτή την ηλικία γίνονται τα εμβόλια για τον Ερπητοϊό, τον Καλυκοϊό και για Πανλευκοπενία και ακολουθούν 2 επαναλήψεις με διάστημα 1 μήνα μεταξύ τους. Όταν τα γατάκια φτάσουν την ηλικία των 2 μηνών προστίθενται και οι εμβολιασμοί για την Bordetella (που γίνεται μία φορά) και για την Ιογενή λευχαιμία (που γίνεται 2 φορές μέσα σε διάστημα 1 μήνα). Μετά την 9η εβδομάδα πραγματοποιείται και ο εμβολιασμός για την Chlamydophila felis που γίνεται 2 φορές σε διάστημα 1 μήνα. Τέλος σε ηλικία 3 μηνών πραγματοποιείται και ο εμβολιασμός για την Λύσσα. Ο αναμνηστικός εμβολιασμός για όλα γίνεται μετά από 1 χρόνο.
ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΣ
Τα παράσιτα μπορούν να χωριστούν σε 2 μεγάλες κατηγορίες: τα ενδοπαράσιτα, που ζουν μέσα στο σώμα του ζώου και τα εξωπαράσιτα, που διαβιούν στην εξωτερική επιφάνεια του χνουδωτού μας φίλου.
Όσον αφορά τα ενδοπαράσιτα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αντιληφθούν την ύπαρξή τους είτε βλέποντας τα ενήλικα παράσιτα γύρω από την περιοχή του πρωκτού είτε βλέποντας τα αυγά του παρασίτου στα κόπρανα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντιπαρασιτική αγωγή είναι απαραίτητο να γίνεται καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πιο συγκεκριμένα στα μικρά ζωάκια η θεραπεία ξεκινάει περίπου στην ηλικία των 10 ημερών και επαναλαμβάνεται κάθε 10 ημέρες ως την ηλικία των 2 μηνών. Από εκεί και ύστερα η θεραπεία γίνεται κάθε 2-3 μήνες σύμφωνα με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζωάκι. Τα αποπαρασιτικά φάρμακα διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως σε μορφή πάστας, σιροπιού, χαπιού αλλά και αμπούλας που χορηγείται επιδερμικά και όχι από το στόμα.
Όσον αφορά τα εξωπαράσιτα, τα γνωστά σε όλους μας τσιμπούρια, τους ψύλλους και τις σκνίπες μπορούμε να χορηγήσουμε τα εξής:
SPRAY: Η χορήγηση μπορεί να γίνει ακόμα και από την 2η μέρα ζωής και προστατεύει από τσιμπούρια, ψύλλους και ψείρες. Γίνεται 1 φορά το μήνα και πρέπει να γίνεται καλός ψεκασμός σε όλο το σώμα και τρίψιμο. Απαγορεύεται το μπάνιο 2 μέρες πριν και 2 μέρες μετά την χορήγηση. Απαραίτητο είναι να φοράμε και γάντια.
ΑΜΠΟΎΛΑ: Είναι μία εναλλακτική μέθοδος αντί του SPRAY. Μπορεί να ξεκινήσει η χορήγηση στην ηλικία των 2-3 μηνών. Η αμπούλα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ανάλογη του βάρους. Σπάμε την αμπούλα και το περιεχόμενό της το ρίχνουμε στην άνω επιφάνεια του τραχήλου του ζώου αφού πρώτα διαχωρίσουμε καλά τις τρίχες ώστε να το ρίξουμε στο δέρμα του. Εάν επρόκειτο για μεγαλόσωμο ζωάκι ρίχνουμε τη μισή αμπούλα στον τράχηλο και την άλλη μισή στη ράχη πριν από την ουρά.
ΠΕΡΙΛΑΊΜΙΟ: Χρησιμοποιείται τους ζεστούς μήνες (Μάιο-Οκτώβριο). Χρησιμοποιείται από τα έντομα, τα τσιμπούρια και τους ψύλλους και μπορεί να τοποθετηθεί από την ηλικία των 6 μηνών και άνω.
ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΑ SPRAY: Είναι ειδικά spray και χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της Λεϊσμανίασης (Καλα-αζαρ).
Comments