ΈΜΕΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΣ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ;
- Admin
- Jun 17, 2017
- 2 min read
Ο έμετος του σκύλου μπορεί να είναι είτε κάτι απλό και φυσιολογικό είτε ένδειξη μιας σοβαρής ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη και σωστή διάγνωση είναι αυτή που θα μας οδηγήσει σε μια καλή εξέλιξη. Τι είναι όμως ο έμετος;

Πριν συνεχίσουμε είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις - έξοδου από το στόμα υλικού - περιστατικά εμέτου. Συγκεκριμένα μπορεί να έχουμε περιστατικό αναγωγής, εμέτου ή έκπτυσης.
Αναγωγή: Έξοδος από το στόμα υλικού που προέρχεται από οισοφάγο/ στόμα/ φάρυγγα.
Έμετος: Έξοδος από το στόμα υλικού που προέρχεται από στόμαχο/ έντερο.
Έκπτυση: Έξοδος από το στόμα υλικού που προέρχεται από την αναπνευστική οδό.
Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να συγχέονται οι ορισμοί αναγωγή και έμετος. Πάμε να δούμε λοιπόν έναν εύκολο τρόπο να διαχωρίσουμε αυτές τις δύο περιπτώσεις.
ΑΝΑΓΩΓΗ: Δεν έχουμε κοιλιακές συσπάσεις, δεν υπάρχει χολή στο υλικό, το ζώο θα ξαναφάει την τροφή του, η έξοδος του υλικού μπορεί να γίνει οποιαδήποτα ώρα μετά το φαγητό και η ποσότητα μπορεί να είναι οποιαδήποτε, στο υλικό θα υπάρχει άπεπτη τροφή, ίσως υπάρξει αίμα στο υλικό (φρέσκο- κόκκινο) ενώ δεν θα έχει ναυτία. Το υλικό θα προέρχεται από το στόμα, το φάρυγγα ή τον οισοφάγο.
ΕΜΕΤΟΣ: Πιθανόν να υπάρχουν κοιλιακές συσπάσεις και παρουσία χολής, το ζώο δεν θα προσπαθήσει να ξαναφάει την τροφή του, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά το φαγητό και η ποσότητα να είναι οποιαδήποτε, στο υλικό η τροφή θα είναι μερικώς πεφθείσα, ίσως να έχουμε αίμα στο υλικό (είτε φρέσκο - κόκκινο, είτε πεφθέν - σκούρο) ενώ μπορεί να έχει ναυτία το ζώο. Το υλικό θα προέρχεται από στόμαχο ή έντερο.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως με το συγκεκριμένο άρθρο δεν στοχεύουμε στην διάγνωση παρά μόνο στην ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει άμεσα να επικοινωνείτε με την κτηνίατρό σας!
Σε περίπτωση όμως που για κάποιο λόγο είναι αδύνατη η επαφή με αυτόν/η τότε το βήμα που μπορείτε να προβείτε είναι η νηστεία του ζώου σας για 24 ώρες.
Διακόπτουμε επομένως την χορήγηση νερού και τροφής για 24 ώρες.
Στις πρώτες 3-4 ώρες προσπαθούμε να χορηγήσουμε λίγο νερό - ίσως σε μορφή πάγου ώστε να γλείψει το ζώο - με απώτερο σκοπό να αντιμετωπίσουμε την αφυδάτωση.
Αν το παραπάνω βήμα έχει θετική έκβαση ( δεν έχουμε άλλο επεισόδιο έμετου ) τότε χορηγούμε τις επόμενες ώρες κι άλλο νερό.
Φτάνοντας αισίως στις 12 ώρες μπορούμε να χορηγήσουμε λίγο βραστό κοτόπουλο με ρύζι - βοηθάμε τη λειτουργία του στομάχου - και νερό.
Κατά την διάρκεια των παραπάνω προσπαθείτε συνέχεια να έρθετε σε επαφή με τον κτηνίατρό σας και δεν επαναπαύεστε.
Γενικά, η περίπτωση της αναγωγής δεν μας φοβίζει τόσο όσο ένα περιστατικό οξέως εμέτου.
Comments