ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Admin
- Jun 12, 2017
- 3 min read
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι μια συνήθης κατάσταση στα ηλικιωμένα ζώα. Επειδή οι νεφροί τους είναι ανεπαρκείς, τα ζώα αυτά δεν συμπυκνώνουν κανονικά το ούρο και συνεπώς έχουν την τάση να ουρούν πιο συχνά και την επιθυμία για περισσότερο νερό. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.
Οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα τα οποία επιτελούν σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Μερικές από αυτές είναι:
Φιλτράρουν το αίμα και το απαλλάσσουν από τα μεταβολικά κατάλοιπα με το ούρο.
Ρυθμίζουν την συγκέντρωση ορισμένων μακροστοιχείων στο αίμα όπως π.χ. ο φώσφορος και το νάτριο.
Παράγουν ορισμένες ορμόνες που συμβάλλουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην ανανέωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Οι νεφροί αποτελούνται από νεφρώνες οι οποίοι διαχωρίζουν το αίμα κατακρατώντας τα θρεπτικά συστατικά και εκτρέποντας τα κατάλοιπα και τις τοξίνες στην κύστη για να αποβληθούν με τα ούρα. Κατά την γήρανση, ένα φυσιολογικό φαινόμενο που παρατηρείται είναι ορισμένοι από τους νεφρώνες να πεθαίνουν χωρίς να αντικαθίστανται.

Στην ΧΝΝ αυτό που παρατηρείται είναι ένα μεγάλο ποσοστό νεφρώνων να μην λειτουργεί σωστά προκαλώντας έτσι ορισμένα συμπτώματα. Τα αίτια της ΧΝΝ μπορεί να είναι κληρονομικά, ή αποτέλεσμα φλεγμονής των νεφρών ή λοίμωξης ή ακόμα και εξαιτίας μιας τοξικής ουσίας που κατανάλωσε το ζώο. Δυστυχώς, τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο όταν έχει χαθεί περίπου το 75% της λειτουργίας των νεφρώνων. Τότε, έχουμε ραγδαία εμφάνιση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται και σε κρίση Οξείας Νεφρικής Νόσου, αλλά συνήθως είναι πρόδρομα σημάδια της ΧΝΝ που δεν έχει γίνει αντιληπτή.
Ποια είναι όμως αυτά τα συμπτώματα που θα πρέπει να παρατηρήσουμε;
Το υπ' αριθμόν ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να παραλείψουμε είναι η έντονη δίψα. Αν υποψιαστείτε ότι το ζώο σας έχει αυξημένη ανάγκη για νερό απ'ότι συνήθως, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι: η δύσοσμη ανάσα, η ναυτία και ο έμετος, η δυσκολία στην μάσηση και ο ερεθισμένος στοματικός βλεννογόνος, η μειωμένη όρεξη για φαγητό, η απώλεια βάρους και η νωχελικότητα καθώς και η αυξημένη ούρηση (συχνότητα και ποσότητα).
Όσον αφορά τον κτηνίατρο, για την διάγνωση της ΧΝΝ, πολλές από τις εξετάσεις που θα πραγματοποιήσει θα γίνουν στην διάρκεια του γενικού ετήσιου ελέγχου της υγείας του ζώου. Αν όμως υπάρχει η υποψία για την ύπαρξη της ΧΝΝ τότε σίγουρα θα ζητήσει κάποιες ειδικές εξετάσεις όπως ανάλυση αίματος και ούρου.
Ανάλυση αίματος θα ζητήσει γιατί, όπως αναφέραμε πιο πάνω, οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα και το απαλλάσσουν από τα μεταβολικά κατάλοιπα. Αν αυτοί δεν λειτουργούν σωστά τότε θα έχουμε αυξημένες συγκεντρώσεις ουρίας ή κρεατινίνης στο αίμα.
Ανάλυση ούρου θα ζητήσει διότι μπορεί να δείξει την ύπαρξη κάποιας λοίμωξης ή την απώλεια κάποιας πρωτεΐνης. Αυτή θα οφείλεται στην δυσλειτουργία των νεφρώνων και κατ'επέκταση την αδυναμία κατακράτησης των απαραίτητων συστατικών.
Πέραν αυτών, είναι πιθανό να προτείνει και άλλες εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, μέτρηση αρτηριακής πίεσης κλπ.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ΧΝΝ;
Η αλήθεια είναι πως η ζημιά στους νεφρούς είναι ανεπανόρθωτη. Παρ'όλα αυτά, είναι δυνατή η επιβράδυνση της εξέλιξης της ΧΝΝ και να βελτιωθεί η ζωή του ζώου καθώς και να επεκταθεί το προσδόκιμο ζωής του. Η λύση βρίσκεται στη δια βίου διαχείριση της διατροφής η οποία πρέπει να περιλαμβάνει τον κατάλληλο τύπο θεραπευτικής δίαιτας. Αυτή λοιπόν πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
I) Χαμηλή περιεκτηκότητα σε φώσφορο
II) Κατάλληλο επίπεδο πηγών πρωτεΐνης
III) Απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3
IV) Υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια για την αντιστάθμιση της απώλειας όρεξης
V) Γευστικότητα, ώστε το ζώο να έχει όρεξη να φάει.
Τι να προσέξετε!!
Φροντίστε η μεταβίβαση από την παλιά τροφή στη νέα να γίνει σταδιακά.
Αφού το επιτύχετε αυτό, θα πρέπει το κατοικίδιό σας να ακολουθεί πιστά την ειδική διατροφή του και να μην το ταΐζετε με τίποτα άλλο.
Βεβαιωθείτε πως όλα τα άτομα - οικογένεια, φίλοι κλπ - γνωρίζουν ακριβώς γιατί ο μικρός σας φίλο ακολουθεί την ειδική θεραπευτική αγωγή και πως απαγορεύεται αυστηρά να φάει κάτι άλλο, ακόμα και λιχουδιές.
Βεβαιωθείτε ότι το ζωάκι σας έχει εύκολη πρόσβαση σε άφθονο καθαρό νερό.
Ενθαρρύνετε το χνουδωτό σας φίλο να τρώει και να πίνει νερό και απομακρύνετε κάθε πηγή άγχους.
Αν η κατάσταση βελτιωθεί μην σταματήσετε να δίνετε την τροφή που σας έχει συστήνει ο κτηνίατρος.
Αν πάλι η κατάσταση επιδεινωθεί, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.
Komentáře