top of page

"BARF" ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΑΥΤΗ Η ΝΕΑ ΜΟΔΑ

  • Writer: Admin
    Admin
  • Jun 12, 2017
  • 11 min read

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ η ιδέα της BARF διατροφής. Η ιδέα όμως αυτή έχεις τις βάσεις της στις αρχές του 1990 όταν ένας Αυστραλιανός κτηνίατρος έγραψε ένα βιβλίο για την διατροφή με ωμά τρόφιμα σε σκύλους. Η συντομογραφία BARF (Biologically Appropriate Raw Food ή Bones and Raw Food) έχει επικρατήσει σήμερα και χρησιμοποιείται ευρέως.

Το σιτηρέσιο της BARF βασίζεται στην σχέση θηρευτή-θηράματος για τα οικόσιτα ζώα,κι έτσι δίνονται κατ' ουσία ωμό κρέας, κόκαλα και όργανα. Επιπρόσθετα, φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, έλαια και χόρτα δίνονται επίσης, με αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα σε μικρότερες ποσότητες. Η διατροφή με προϊόντα δημητριακών δεν συνίσταται, παρ' όλο που άλλοι υδατάνθρακες, όπως πατάτες ή όσπρια μερικές φορές επιτρέπονται. Παρά το γεγονός ότι «τεχνητά συστατικά» όπως πχ τα παράγωγα βιταμινών είναι απαγορευμένα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων στην αγορά ειδικά στοχευμένη στην συμπλήρωση του σιτηρεσίου BARF.

Το πιο σημαντικό κίνητρο για έναν ιδιοκτήτη στο να στραφεί στην BARF διατροφή είναι η επιθυμία για ένα «πιο φυσικό, πιο υγιεινό» φαγητό. Άλλοι λόγοι είναι πχ μια χρόνια ασθένεια, η οποία ο ιδιοκτήτης ευελπιστεί πως θα βελτιωθεί με τη νέα διατροφή. Η νοοτροπία επίσης πως οι εμπορικές τροφές περιέχουν μόνο «χημικά απόβλητα και συστατικά» και είναι υπεύθυνες για διάφορες ασθένειες.

Δυστυχώς, οι πληροφορίες που έχουμε για την BARF διατροφή είναι μόνο από το Ίντερνετ και από βιβλία που δεν είναι έγκυρα καθώς περιέχουν παραπλανητικές ή ακόμα και ανακριβείς πληροφορίες παρά τον αρκετά επιστημονικό τρόπο που παρουσιάζονται. Έρευνες έχουνε δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών έχουν στηρίξει τις επιλογές τους σε πληροφορίες που βρήκαν στο Ίντερνετ χωρίς να έχουν κάποια επιστημονικοί βάση. Άλλωστε, η BARF διατροφή συχνά διαδίδεται με ένα πολύ συναισθηματικό τρόπο και απεικονίζεται ως πανάκεια για όλες τις ασθένειες και τις διαταραχές συμπεριφοράς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες, που δεν θα επέλεγαν κανονικά αυτού του τύπου την διατροφή, να πιστέψουν ότι με την χρήση εμπορικών ξηρών τροφών θα προκαλέσουν προβλήματα στα κατοικίδιά τους.


Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχουν μελέτες για τα μακροχρόνια αποτελέσματα της διατροφής με ωμό κρέας. Οι όποιες συζητήσεις αφορούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διατροφής αυτής μπορούν μόνο να διεξαχθούν με βάση τα συμπεράσματα από γνώσεις της επιστήμης των τροφίμων και του μεταβολισμού της διατροφής. Οι υποστηρικτές της BARF διατροφής συχνά παραθέτουν τα συγκεκριμένα επιχειρήματα ενάντια στις εμπορικές τροφές:

  • Γνωρίζουμε την προέλευση και την σύνθεση της τροφής: Αυτή η ιδέα έχει ως αποτέλεσμα οι όχι πολύ γνωστές τροφές να απορρίπτονται.

  • Αποφεύγουμε τα πρόσθετα συστατικά: Οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι τα πρόσθετα συστατικά είναι «αχρείαστα χημικά». Η χρήση καρυκευμάτων σε εμπορικές τροφές είναι υπερεκτιμημένη από τους ιδιοκτήτες και μερικοί πιστεύουν πως ορισμένα πρόσθετα - τα ονομαζόμενα «ελκυστικά» για την τροφή - εξαπατούν τα ζώα, ώστε να δεχθούν να τραφούν με χαμηλής ποιότητας τροφή και ακόμα να τα κάνουν να εθιστούν σε αυτή.

Παρατήρηση: Οι ιδιοκτήτες αυτοί - και όχι μόνο - αγνοούν το γεγονός ότι απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία εμπίπτουν στον όρο «πρόσθετα» και ότι όλα τα πρόσθετα πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές ρυθμιστικές διαδικασίες έγκρισης της κάθε χώρας.

  • Είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τα προϊόντα δημητριακών: Στην πραγματικότητα η ιδέα ότι η γλουτένη είναι επικίνδυνη δεν έχει κάποια επιστημονική βάση. Οι σκύλοι έχουν γενετικά προσαρμοστεί σε τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες στην διάρκεια της εξέλιξής τους. Επίσης, οι γάτες μπορούν να μεταβολίσουν τους υδατάνθρακες, μολονότι το κάνουν σε μικρότερη ποσότητα απ' ότι οι σκύλοι. Επομένως προϊόντα που περιέχουν γλουτένη πρέπει να αποφεύγονται μόνο αν τα ζώα έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.

  • Η επίδραση της θερμότητας καταστρέφει τις θρεπτικές ουσίες: Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ορισμένες θρεπτικές ουσίες, ειδικά οι βιταμίνες Β και Α δεν είναι θερμοσταθερές, αλλά είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί αυτό με την προσθήκη θρεπτικών ουσιών σε επαρκή ποσότητα ώστε να ισοσταθμισθεί η απώλεια από την θερμική επεξεργασία κατά τη διάρκεια της διεργασίας κατασκευής. Επιπροσθέτως, η διαθεσιμότητα ορισμένων αμινοξέων, ειδικά της λυσίνης, μειώνεται με την θερμική επεξεργασία, αλλά στη πράξη η έλλειψη κάποιων ουσιωδών αμινοξέων δεν είναι θέμα συνήθως για τα κατοικίδια ζώα εφόσον ταΐζονται με τροφή που περιέχει καλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη. Στο θέμα της θερμικής επεξεργασίας βασίζονται οι υποστηρικτές της BARF διατροφής και ισχυρίζονται πως μια εμπορική τροφή που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία θα οδηγήσει σε «ενζυμική έλλειψη».

  • Η χαμηλότερη ποσότητα κοπράνων έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη συνεκτικότητά τους: Οι διατροφές τύπου BARF είναι συνήθως ιδιαίτερα εύπεπτες και σίγουρα πιο εύπεπτες από τις χαμηλής ποιότητας εμπορικές τροφές. Παρ' όλα αυτά, το σπιτικό φαγητό δεν επηρεάζει αρνητικά την πέψη του κρέατος και κατ' επέκταση σπιτικές διατροφές που είναι ιδιαίτερα εύπεπτες μπορούν να δημιουργηθούν από μαγειρεμένα υλικά.

  • Η υγεία των δοντιών θα βελτιωθεί λόγω της αυξημένης μάσησης: Το να μασάει σκληρά κομμάτια κρέατος και το ροκάνισμα των δοντιών έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του περιοδοντίου και τον καθαρισμό της επιφάνειας του δοντιού. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο ισχυρισμός φαίνεται εύλογος, δεν θα πρέπει να διαφεύγει του μυαλού μας ο κίνδυνος που εγκυμονείται για τραυματισμό των δοντιών από τα οστά.

Τα πιο συχνά θετικά συμπεράσματα που παραθέτουν, όπως είναι το «λαμπερό τρίχωμα» και η «ζωηρή συμπεριφορά» είναι υποκειμενικές εντυπώσεις και είναι δύσκολο να αποδειχθούν αντικειμενικά σε επίπεδο κλινικής. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διατροφικές ελλείψεις ή η σίτιση με μια συγκεκριμένη τροφή που είναι ακατάλληλη για ένα μεμονωμένο ζώο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η ανορεξία, οι διατροφικές διαταραχές και ορισμένα δερματολογικά προβλήματα, πολλές ασθένειες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε τέτοια κλινική εικόνα. Φαίνεται όμως οι ιδιοκτήτες σήμερα να είναι πολύ ευαίσθητοι με την ιδέα της τροφικής δυσανεξίας σε εμπορικές διατροφές, κι αν τα κατοικίδιά τους είναι αδιάθετα, μπορεί γρήγορα να αλλάξουν σε διατροφή με ωμό κρέας χωρίς να υπολογίζουν άλλα - πιο εύλογα αίτια - όπως παρασιτώσεις ή μολύνσεις.


Έχοντας ήδη εξετάσει την πλευρά που υποστηρίζει την BARF διατροφή, πάμε να δούμε και τους κινδύνους που υπάρχουν από την ωμή διατροφή:

  • Διατροφικές ανισορροπίες: Υποστηρίζεται συχνά η άποψη ότι «μία τροφή πιο φυσική» θα καλύψει αυτόματα όλες τις διατροφικές ανάγκες και ότι τα τεχνητά συμπληρώματα είναι περιττά και ίσως επιβλαβή. Το να γνωρίζουμε το θρεπτικό περιεχόμενο των συστατικών και πως μπορούν να συνδυαστούν σε λογικές αναλογίες είναι απαραίτητο ώστε να δημιουργήσουμε ένα σιτηρέσιο που θα καλύπτει τις ανάγκες του σώματος ( καθώς το σώμα μπορεί να απορροφήσει όσες θρεπτικές ουσίες περιέχονται στη τροφή). Στο Ίντερνετ υπάρχουν σελίδες που προσφέρουν πλήρεις BARF συνταγές αλλά η πλειοψηφία τους είναι εσφαλμένες σε πολλές πτυχές. Τα πιο συχνά λάθη που εντοπίζουμε είναι:

  1. Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Σήμερα πιστεύεται ότι είναι αβλαβή για τους υγιείς σκύλους αλλά δεν συνίσταται για τα ηλικιωμένα ζώα ειδικά για αυτά που υποφέρουν από νεφρική ή ηπατική νόσο.


  1. Χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Για παράδειγμα σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται αποκλειστικά κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.


  1. Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (>30% σε ξηρή ύλη)

Σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος παγκρεατίτιδας στο σκύλο.


  1. Ασβέστιο σε πολύ υψηλά - ή πολύ χαμηλά - ποσοστά στα συμπληρώματα και εσφαλμένη αναλογία ασβεστίου - φωσφόρου

Αρκετά επικίνδυνο για τα κουτάβια που είναι στην ανάπτυξη.


  1. Έλλειψη βιταμίνης Α ή υπερβολική ποσότητα στο συμπλήρωμα

Οι γάτες δεν μπορούν να μετατρέψουν τα καροτενοειδή σε βιταμίνη Α και πρέπει να τρώνε ζωικά προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Α.


  1. Έλλειψη βιταμίνης Ε

  2. Έλλειψη βιταμίνης D

Μερικές φορές υποστηρίζεται η άποψη ότι οι σκύλοι και οι γάτες δεν χρειάζονται την βιταμίνη D (σε συμπληρώματα) επειδή μπορούν να την παράξουν ενδογενώς (στο ήπαρ). Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι αληθές.


  1. Έλλειψη σε ιχνοστοιχεία (Zn, Cu, I, Mn)

  2. Χρήση περιττών ή βλαβερών συμπληρωμάτων

Πρέπει να τονισθεί ότι ένα ζώο με συγκεκριμένες ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορεί να μην παρουσιάσει κλινικά συμπτώματα για μήνες ή ακόμα και χρόνια μέχρι το σώμα να εξαντλήσει τα αποθέματά του ή μέχρι να αυξηθούν οι ανάγκες του λόγω μίας ασθένειας. Επειδή ένα ζώο μπορεί να φαίνεται καλά, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ισχυριστεί πως «το ζώο μου είναι καλά δεν υπάρχει καμιά διατροφική έλλειψη» ή ότι «οι αιματολογικές είναι καλές, άρα αυτά που το ταΐζω είναι καλά».

Αξίζει να αναφέρουμε σε έναν ιδιοκτήτη ότι μία βέλτιστη παροχή θρεπτικών συστατικών δεν μπορεί να καθοριστεί από τέτοια test καθώς οι τιμές στο αίμα δίνουν μια στιγμιαία εικόνα ενώ, μακροπρόθεσμες αλλαγές δεν εμφανίζονται μέχρι μαζικές ελλείψεις ή υπερδοσολογίες συμπληρωμάτων συσσωρευθούν. Στην περίπτωση του ασβεστίου και του φωσφόρου, τα επίπεδα του αίματος διατηρούνται συνεχώς σε ένα στενό εύρος (οι όποιες αλλαγές υποδεικνύουν μία παθολογική διεργασία που σπάνια σχετίζεται με το φαγητό). Για να αξιολογηθεί τι προσλαμβάνει ένα ζώο όσον αφορά την παροχή θρεπτικών συστατικών, η διατροφή που ακολουθεί πρέπει να βεβαιωθεί.


Συμβατικά, οι διατροφικές απαιτήσεις των ζώων υπολογίζονται χρησιμοποιώντας στοιχεία που βασίζονται στις συστάσεις του ερευνητικού συμβουλίου ή των ρυθμιστικών φορέων. Οι υποστηρικτές της BARF διατροφής κριτικάρουν αυτές τις εκτιμήσεις, από την στιγμή που αυτές οι μετρήσεις έχουν καθοριστεί με βάση τις δοκιμές σίτισης χρησιμοποιώντας καθορισμένες τροφές και επιπροσθέτως δεν μπορούν να ακολουθηθούν όταν δίνονται ωμά τρόφιμα.

Παρ' όλα αυτά, όλα τα συστινόμενα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν ένα περιθώριο ασφάλειας που λαμβάνει υπόψη την πεπτικότητα για τις εμπορικές τροφές και ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα για τα ωμά τρόφιμα προς το παρόν, οι πληροφορίες του NCR είναι οι καλύτερες που έχουμε. Είναι απίθανο να προκύψει μια επικίνδυνη υπερπροσφορά όταν υπολογίζονται BARF σιτηρέσια με βάση τα στοιχεία του NCR, αλλά σε κάθε περίπτωση η ελάχιστη απαίτηση ή το υψηλότερο ασφαλές όριο για χορήγηση όπως δίνεται από το NCR μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να αξιολογηθούν τα BARF σιτηρέσια.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες αρνούνται οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, όπως είναι τα έξτρα μεταλλικά στοιχεία, καθώς τα χαρακτηρίζουν «τεχνητά» και θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων τους με πιο «φυσικές πηγές» όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα χόρτα. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η περιεκτικότητα των τροφών αυτών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι αρκετά υπερεκτιμημένη. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά και δεν καλύπτουν επ' ουδενί τις ανάγκες των ζώων όταν χρησιμοποιηθούν σε ρεαλιστικές δόσεις.

Η αλήθεια είναι πως ένα σιτηρέσιο BARF που θα καλύπτει όλες τις διατροφικές απαιτήσεις που βασίζονται σε μεμονωμένα συστατικά και χωρίς την χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων είναι δυνατό να δημιουργηθεί αλλά είναι αρκετά περίπλοκο και πρέπει να γίνεται μόνο από επαγγελματίες. Διάφορα διατροφικά συμπληρώματα που βασίζονται σε χόρτα, φύκια, γερμανικούς πηλούς (ονομάζονται Heilerde) και παρεμφερή συστατικά είναι ιδιαίτερα διάσημα μεταξύ των ιδιοκτητών σκύλων και θεωρούνται φυσικές πηγές θρεπτικών ουσιών που περιέχουν αδιευκρίνιστα «ζωτικά στοιχεία». Μερικές φορές η σύνθεσή τους δεν διευκρινίζεται ποτέ και μια διατροφική ανάλυση είναι σχεδόν πάντα απούσα. Τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να συνίστανται.

Η ποικιλία των διαθέσιμων αμινοξέων μπορεί να ποικίλει ευρέως. Για παράδειγμα παρ' όλο που η θαλάσσια φύκη είναι πράγματι κατάλληλη ως ένα συμπλήρωμα ιωδίου, η φύκη του γλυκού νερού δεν περιέχει ιώδιο. Εν τέλει, η πιθανότητα παρενέργειας και ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων από την χρήση τέτοιον συμπληρωμάτων δεν μπορεί να εξαιρεθεί.


  • Κίνδυνος υγιεινής από τα ωμά τρόφιμα: Το κρέας μπορεί να περιέχει ιούς, βακτήρια και παράσιτα. Η ψευδολύσσα ( Aujeszky's virus ) είναι η μια από τις πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες ασθένειες για το σκύλο και τη γάτα. Υπάρχουν αρκετές πρόσφατες αναφορές που δείχνουν ότι αρκετά κυνηγόσκυλα πέθαναν από ψευδολύσσα αφού ήρθαν σε επαφή με σφάγια αγριόχοιρων. Οπότε γίνεται εύκολα κατανοητό πως όλα τα ωμά κρέατα είναι επικίνδυνα αν καταναλωθούν χωρίς να έχουν τηρηθεί βασικοί κανόνες ασφάλειας τροφίμων. Κάποια παθογόνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων και εντερικών μικροοργανισμών όπως E.coli, Salmonella, Campylobacter κλπ, και ενδοπαράστια (όπως Echinococcus) μπορούν φυσικά να μολύνουν σκύλους και γάτες. Η ανθρώπινη υγεία τίθεται σε κίνδυνο καθώς τα ωμά τρόφιμα μπορούν επίσης να μεταφέρουν ζωονόσων όπως η φυματίωση ή η τουλαραιμία. Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της BARF διατροφής θα αποσιωπήσουν τις ανησυχίες αυτές με τον ισχυρισμό ότι σκύλοι και γάτες θα πρέπει να έχουν ανοσία σε τέτοια παθογόνα. Αυτό βέβαια είναι αναληθές! Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για την ανθρώπινη υγεία και δεν είναι απλά ο χειρισμός του ωμού κρέατος. Σκύλοι και γάτες που καταπίνουν μολυσμένο κρέας μπορούν να γίνουν ασυμπτωματικοί φορείς και να αποβάλλουν με τα περιττώματά τους παθογόνα όπως η Salmonella για πολλές εβδομάδες, επιτρέποντας στα βακτήρια να απλωθούν στο δέρμα των ζώων, στον χώρο που κοιμούνται και εν τέλει στο σπίτι. Βέβαια η αναφορά σε αυτόν τον κίνδυνο έχει παραλειφθεί σε όλες τις δημοσιεύσεις για την BARF διατροφή. Ίσως φταίει ότι σήμερα οι τροφές μας είναι γενικά τόσο ασφαλείς που πιθανοί κίνδυνοι έχουν σχεδόν εξαλειφθεί και η άγνοια του κινδύνου είναι υψηλή. Τα προϊόντα τύπου BARF συνήθως δεν προέρχονται από την ανθρώπινη βιομηχανία τροφίμων. Επιπροσθέτως, υπάρχει πια μια αγορά όπου ωμά τρόφιμα και παράγωγα κρέατος μπορούν να αγοραστούν από το Ίντερνετ για χρήση σε BARF διατροφές --> Αυτά τα προϊόντα συνήθως αποστέλλονται παγωμένα αλλά δεν υπόκεινται στην ίδια κατευθυντήρια γραμμή όπως τα στοιχεία βιομηχανίας τροφίμων, οπότε δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα κιβώτια μεταφοράς θα απολυμαίνονται συνέχεια και η θερμοκρασία θα διατηρείται.

  • Προβλήματα που προκαλούνται από την κατανάλωση οστών: Πιθανός τραυματισμός από την κατάποση οστών μπορεί να προκληθεί στην στοματική κοιλότητα, στα δόντια ή μπορεί να βρεθούν υπολείμματα οστών στο λάρυγγα ή τον οισοφάγο. Επίσης μπορεί να έχουμε δυσκοιλιότητα, ειλεό ακόμα και διάτρηση του γαστρεντερικού τοιχώματος.

  • Ακατάλληλα και επιβλαβή συστατικά: Εγκυμονείται πάντα ο κίνδυνος, όταν ο ιδιοκτήτης προετοιμάζει στο σπίτι του φαγητό του ζώου του, να χρησιμοποιήσει λόγω άγνοιας συστατικά που είναι δύσπεπτα ή ακόμα και δηλητηριώδη. Παρά το γεγονός πως πολλοί γνωρίζουν ότι ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα, τα σταφύλια και τα κρεμμύδια είναι επικίνδυνα και άλλα προϊόντα τίθενται υπό συζήτηση, πωλούνται σαν να είναι κατάλληλα για να συμπεριληφθούν στις BARF διατροφές. Ένα καλό παράδειγμα είναι το σκόρδο, που συχνά θεωρείται ότι έχει ιδιότητες που προάγουν την υγεία και ότι απωθεί τα παράσιτα. Όχι μόνο δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για αυτό αλλά το σκόρδο βλάπτει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η απάντηση των υποστηρικτών είναι πως τέτοια προϊόντα χρησιμοποιούνται σε ποσότητες που δεν είναι τοξικές αλλά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η μακροπρόθεσμη χορήγηση μικρών δόσεων είναι επιβλαβής ή όχι. Επίσης ακατάλληλα είναι:

  1. Αυγά -Τα ωμά αυγά περιέχουν αβιδίνη που δεσμεύει την βιοτίνη και οδηγεί σε ανεπάρκεια βιοτίνης. -Το ασπράδι του αυγού περιέχει αναστολείς της τρυψίνης που βλάπτει την πέψη της πρωτεΐνης.

  2. Ψάρια -Τα ωμά ψάρια περιέχουν θειαμινάση που καταστρέφει την θειαμίνη -Τα ψάρια περιέχουν τριμεθυλαμίνη, μια οργανική χημική ένωση που δεσμεύει σίδηρο και η μακροχρόνια χορήγησή της μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

  3. Όσπρια -Περιέχουν λεκτίνες και τανίνες (που προκαλούν βλάβες στον γαστρεντερικό βλεννογόνο), αναστολείς τρυψίνης που βλάπτουν την πέψη της πρωτεΐνης και κυανιογόνους γλυκοζίτες που μπορούν να προκαλέσουν κυάνωση. Αν βέβαια υποστούν θερμική επεξεργασία τότε καθίστανται ασφαλή για κατανάλωση. Το ίδιο ισχύει και για την Κασάβα (είναι κυανιογόνοι γλυκοζίτες).

Είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε δύο συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με τις BARF διατροφές:

Θυρεοτοξίκωση --> Μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι σκύλοι που τρέφονται με κρέας που περιέχει ιστό θυροειδούς αδένα μπορούν να αναπτύξουν υπεροθυρεοειδισμό ή θυρεοτοξίκωση. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που είναι απαραίτητα μοναδικό για την διατροφή με ωμά τρόφιμα, καθώς οι ορμόνες του θυρεοειδή είναι θερμοσταθερές, αλλά οι BARF διατροφές συχνά περιέχουν κρέας που προέρχεται από το κεφάλι και το λαιμό. Επιπροσθέτως, η τραχεία και ο λάρυγγας συχνά πωλούνται σαν λιχουδιές ή ακόμα μπορεί να αγοραστούν ως κονσέρβες σε μερικές χώρες. Από την στιγμή που δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ασφαλής δόση, τέτοια προϊόντα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλα για κατανάλωση. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά θυρεοτοξίκωσης στη γάτα, ίσως επειδή τέτοιες τροφές σπάνια δίνονται σε γάτες.

«Αποτοξίνωση» --> Μερικοί υποστηρικτές της BARF θα δηλώσουν ότι μετά την αλλαγή της διατροφής από εμπορική ξηρά τροφή σε ωμή, μπορεί να εμφανίσει διαταραχές πέψης και δερματολογικά προβλήματα. Αυτό το φαινόμενο το χαρακτηρίζουν σαν «στάδιο αποτοξίνωσης» του ζώου από τα «βλαβερά χημικά» που περιέχουν οι εμπορικές ξηρές τροφές. Η ιδέα αυτή της αποτοξίνωσης προέρχεται από την εναλλακτική ιατρική και δεν έχει επιστημονική βάση. Παρ' όλα αυτά, οι διαταραχές πέψης και τα δερματολογικά προβλήματα μπορούν να είναι σημάδια διατροφικής δυσανεξίας και το φαινόμενο αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο πεπεισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες για την BARF διατροφή, καθώς αντιλαμβάνονται αυτά τα σημάδια ως θετικά (για την «αποτοξίνωση») ενώ τα αντιλαμβάνονται ως αρνητικά αν παρατηρηθούν σε εμπορική ξηρά τροφή.

Ένα ακόμα ζήτημα που τίθεται είναι αν η BARF διατροφή είναι κατάλληλη για ζώα που ήδη έχουν διαγνωσθεί με κάποια ασθένεια. Αν ένα τέτοιο ζώο τρέφεται με ωμά τρόφιμα είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη αν τα χαρακτηριστικά αυτής της μεθόδου διατροφής (υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κλπ) είναι συμβατά με τις διατροφικές ανάγκες που σχετίζονται με την κάθε ασθένεια. Τα επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν πρέπει να παραλείπονται όταν επιλέγεται μια διατροφή για ασθενές ζώο καθώς είναι απαραίτητα για την βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια αλλαγή στην διατροφή αποτελεί έναν επιπλέον στρεσογόνο παράγοντα και δεν πρέπει να δίνονται σε καρκινοπαθείς ασθενείς που συχνά έχουν ελάχιστη όρεξη ή ακόμα και ανορεξία.

Όπως καταλαβαίνετε, παρά το γεγονός ότι η BARF διατροφή είναι μία μορφή διατροφής των κατοικιδίων, συνοδεύεται με αρκετούς κινδύνους. Βέβαια στην επιλογή αυτή διαδραματίζει ρόλο και η επιθυμία του ιδιοκτήτη, που συχνά επηρεάζεται και από το Ίντερνετ και άλλους ανθρώπους. Η γενική ιδέα της BARF διατροφής είναι πως ο σκύλος έχει τις ίδιες διατροφικές ανάγκες με τον λύκο καθώς είναι συγγενικά είδη. Αυτό όμως δεν είναι αληθές 100%. Ο λύκος και ο άνθρωπος (Homo sapiens) ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά πριν από περίπου 100.000 χρόνια και ο σκύλος σαν είδος εμφανίστηκε πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Η εξελικτική του πορεία έχει σαν αποτέλεσμα οι διατροφικές του συνήθειες να επηρεάζονται από τον άνθρωπο σε αντίθεση με τον σύγχρονο λύκο που η νοοτροπία του μοιάζει με αυτή του τσακαλιού.

Τέλος όσοι θα ήθελαν να επιλέξουν την BARF διατροφή για τα ζώα τους, θα πρέπει να λάβουν υπόψη και την υγεία των δικών τους ατόμων. Ο χειρισμός των ωμών κρεάτων από ομάδες ατόμων που είναι ανοσοκατεσταλμένα (συμπεριλαμβάνονται και τα μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών καθώς και οι έγκυες γυναίκες) απαγορεύεται καθώς είναι αρκετά ευάλωτα σε μολύνσεις. Κίνδυνο όμως τα άτομα αυτά διατρέχουν και όταν έρχονται σε επαφή με σκύλους που διατρέφονται με BARF καθώς η μόλυνση είναι ακόμα εφικτή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με σκύλους που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.



Comentarios


PETVET SOCIETY

Contact

Ακολουθήστε μας

  • facebook

©2017 by PetVet Society. Proudly created with Wix.com

bottom of page