ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ!
- Admin
- Jun 12, 2017
- 4 min read
Κάθε ιδιοκτήτης επιλέγει τον δικό του τρόπο διατροφής και ανάπτυξης του σκύλου του. Όποιος κι αν είναι αυτός ο τρόπος (ξηρή τροφή, υγρή τροφή, ανθρώπινη τροφή) δεν είναι λίγες οι φορές που θα θελήσετε να δώσετε κάποιο "μεζεδάκι" στο μικρό σας φιλαράκο. Σκεφτήκατε όμως ποτέ, πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι λιχουδιές που επιλέγετε να δώσετε; Το γεγονός ότι ο σκύλος σας δείχνει μια ευχαρίστηση όταν τις καταναλώνει δεν σημαίνει πως δεν θα του προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.
Υπάρχει μια σειρά τροφίμων που καταναλώνονται από τον άνθρωπο και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο κατοικίδιό μας. Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα τρόφιμα.
1. ΓΑΛΑ

Οι τετράποδοι φίλοι μας δεν έχουν τα απαραίτητα συστήματα για να είναι σε θέση να διασπάσουν την λακτόζη. Πέρα από το μητρικό γάλα δεν είναι σε θέση να καταναλώσουν κάποιο άλλο γαλακτοκομικό προϊόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία πεπτικών προβλημάτων όπως στομαχικές διαταραχές και διάρροιες, ακόμα και αλλεργίες.
2. ΩΜΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΑ

Έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι σκύλοι τρελαίνονται για κόκκαλα. Στην πραγματικότητα οι σκύλοι όπως όλα τα σαρκοφάγα επιθυμούν το κρέας παρά τα κόκκαλα. Ο σκύλος, πριν εξημερωθεί, ήταν ένα άγριο ζώο που ζούσε σε αγέλες (όπως κάνουν τώρα τα συγγενικά του είδη π.χ. λύκος) και κυνηγούσε σε ομάδες. Επειδή όμως στις αγέλες υπάρχει η ιεραρχία, ο αρχηγός και γενικά τα πιο δυνατά ζώα ήταν αυτά που έτρωγαν πρώτα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα αδύναμα να τρέφονται τελευταία και το μόνο που είχε απομείνει από το θήραμα ήταν τα κόκκαλα. Αυτά τα ζώα παρατηρούσε ο άνθρωπος παλιά κι έτσι επικράτησε η εν λόγω άποψη.
Με το να καταναλώνει ο μικρός μας φίλος κόκκαλα, κινδυνεύει από πνιγμό, εντερικές αποφράξεις καθώς και από προβλήματα του πεπτικού του συστήματος.
Fun fact: Αυτή η συνήθεια των ιδιοκτητών να δίνουν κόκκαλα στους σκύλους τους, έχει αυξήσει κατά πολύ τα περιστατικά πνιγμού από κόκκαλο στις περιόδους γιορτών (Χριστούγεννα, Πάσχα, 15 Αυγούστου)
Βέβαια, το μάσημα ενός κόκκαλου, βοηθάει τους σκύλους στο να αντιμετωπίσουν τα οδοντικά τους προβλήματα όπως στην απόξεση της πλάκας και την τόνωση των ούλων. Ωστόσο, πιο συνετό θα ήταν να γίνεται χρήση κοκκάλων από νάιλον ή έστω να τα θρυμματίζεται για αυτό τον σκοπό.
Η κατανάλωση ωμού κρέατος από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει την μετάδοση βακτηριδίων, όπως E.coli, που οδηγεί σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος.
3. ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Τα συγκεκριμένα τα συναντάμε συχνά στην ανθρώπινη διατροφή. Σε οποιαδήποτε μορφή κι αν τα βρούμε (σκόνη, μαγειρεμένα κλπ) είναι αρκετά τοξικά για το σκύλο μας. Μπορεί να προκαλέσουν έντονο ερεθισμό του γαστρεντερικού σωλήνα, ενδεχομένως και βλάβη των ερυθρών κυττάρων (αναιμία). Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσουμε είναι έμετος, διάρροια, αποχρωματισμένα ούρα και ανορεξία.
4. ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Ένα από τα πιο επικίνδυνα ανθρώπινα τρόφιμα για το σκύλο. Όσο κι αν σας αρέσει η σάλτσα γουακαμόλε, για τον μικρό σας φίλο είναι αρκετά βλαβερή η κατανάλωσή της. Το αβοκάντο περιέχει ένα στοιχείο, γνωστό ως Persin, που βρίσκεται στα φύλλα αλλά και στο εσωτερικό του και είναι αρκετά τοξική για το σκύλο. Ακόμα και η κατανάλωση μικρής ποσότητας εγκυμονεί κινδύνους όπως έμετο και διάρροια. Το αβοκάντο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία αναπνοής, σοβαρή συμφόρηση, φλεγμονή των μαστικών αδένων ακόμα και θάνατο. Αν υποψιαστείτε ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει αβοκάντο επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας!
5. ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Αν και τα σταφύλια μαζί με τις σταφίδες έχουν αρκετά θρεπτικά οφέλη για τον άνθρωπο κρίνεται αναγκαίο να τα κρατήσετε μακριά από τα κατοικίδιά. Η τοξικότητα που έχουν μπορεί να προκαλέσει στα ζώα υπερκινητικότητα και συνεχόμενους εμέτους ενώ στην πορεία έχουμε λήθαργο, κατάθλιψη ενδεχομένως νεφρική ανεπάρκεια ή και θάνατο.
Εκτός αυτών μακριά από τα ζωάκια μας καλό είναι να διατηρήσουμε και δημητριακά ή ακόμα και ορισμένα φρούτα. Φρέσκα φρούτα - όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνες - μπορούν να δωθούν σε φέτες. Ωστόσο, φρούτα με κουκούτσια πρέπει να αποφεύγονται π.χ ροδάκινα καθώς υπάρχει κίνδυνος να σφηνωθούν στο λαιμό του σκύλου μας. Επιπλέον, οι σπόροι του περιέχουν δόσεις από κυάνιο, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τα μικρότερα σκυλιά.
6. ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΓΙΑ

Αν ο σκύλος σας έχει καταναλώσει κάποια τέτοια ζύμη, μπορεί να παρουσιάσει τουλάχιστον μεγάλη δυσφορία, αν όχι κάτι πιο σοβαρό. Αυτή μπορεί να φτάσει ως το στομάχι του και να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή φυσικών αερίων στο πεπτικό του σύστημα. Αυτό σε σοβαρές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσει ρήξη του εντέρου. Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσουμε είναι έμετος, κοιλιακή δυσφορία και φούσκωμα.
Παρατήρηση: Το ψωμί έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζει τον μικρότερο κίνδυνο, αλλά και πάλι θα πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που δίνουμε. Γενικά δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 5-10% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης του ζώου.
7. ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Αν ποτέ κάποιος έχει σκεφτεί ότι αν το ζωάκι του είναι σε λήθαργο, μια μικρή ποσότητα σοκολάτας το κάνει να νιώσει καλύτερα, πρέπει να αναθεωρήσει! Η αγαπημένη, σε όλους μας, σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, ένα στοιχείο που είναι δυνητικά τοξικό και μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, έμετο και μυϊκούς σπασμούς. Μία ποσότητα λίγο μικρότερη από 300 γραμμάρια μπορεί να αποβεί μοιραία για τα μικρότερα σκυλάκια.
Επίσης η σοκολάτα περιέχει και ποσότητα μεθυλοξανθίνης. Η μεθυλοξανθίνη είναι μια χημική ουσία που υπάρχει και στον καφέ (λόγο της καφεΐνης). Η κατάποση αυτής μπορεί να προκαλέσει έμετο, διάρροια, υπερκινητικότητα, λαχάνιασμα, πολυουρία και πολυδιψία, αλλά και πιο σοβαρά συμπτώματα όπως τρόμο, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό ακόμη και θάνατο.
8. ΑΛΚΟΟΛ

Όσο αστείο κι αν θεωρούν μερικά άτομα να αφήσουν το ζωάκι τους να πιει μπύρα ώστε να δουν τι θα γίνει, ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος και οι παρενέργειες πολλές! Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσουμε σε μια τέτοια περίσταση είναι έμετος, διάρροια, βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος, πρόβλημα συντονισμού, αναπνευστικά προβλήματα τρόμος και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα και θάνατος. Το επίπεδο της δηλητηρίασης εξαρτάται από το σωματικό βάρος του ζώου και από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε. Αν αυτό συμβεί, καλέστε απευθείας τον κτηνίατρό σας!
Comments