ΣΑΡΚΩΜΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ: ΕΝΑΣ ΜΕΤΕΜΒΟΛΙΑΚΟΣ ΦΟΒΟΣ
- Admin
- Jun 12, 2017
- 2 min read
Οι εμβολιασμοί αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις που έχει ο ιδιοκτήτης απέναντι στο κατοικίδιό του αν θέλει να είναι υγιές. Παρ'όλα αυτά, δυστυχώς, εγκυμονούνται κάποιοι κίνδυνοι. Ένας από αυτούς είναι και η εμφάνιση σαρκώματος, στο σημείο της έγχυσης, στη γάτα. Ίσως είναι και από τις πιο γνωστές μετεμβολιακές επιπλοκές που υπάρχουν.
Γενικότερα, η έγχυση ενός εμβολίου γίνεται είτε υποδόρια, είτε ενδομυϊκά σύμφωνα με τις οδηγίες της παρασκευάστριας εταιρείας. Στο σκύλο τα πράγματα είναι απλά καθώς η έγχυση γίνεται συνήθως υποδόρια είτε στη ραχιαία επιφάνεια του τραχήλου, είτε ανάμεσα από τις ωμοπλάτες. Στις γάτες όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πιο αναλυτικά:
Το αντιλυσσικό εμβόλιο (Rabies) γίνεται υποδόρια στην έξω επιφάνεια του δεξιού οπισθίου άκρου κάτω από το ύψος του γόνατος.
Το εμβόλιο για την ιογενή λευχαιμία (FelV) γίνεται υποδόρια στην έξω επιφάνεια του αριστερού οπισθίου άκρου κάτω από το ύψος του γόνατος.
Τα υπόλοιπα εμβόλιο γίνονται στην έξω επιφάνεια του δεξιού πρόσθιου άκρου κάτω από το ύψος του αγκώνα.
Όπως παρατηρούμε στην γάτα, σε αντίθεση με το σκύλο, όλα τα εμβόλια γίνονται στα άκρα και μάλιστα σε σχετικά χαμηλά σημεία αυτών, ενώ αποφεύγεται η έγχυση οποιουδήποτε εμβολίου στην ραχιαία επιφάνεια του τραχήλου ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

Αυτή η ιδιαιτερότητα, οφείλεται στο γεγονός ότι οι γάτες είναι επιρρεπείς στο να εμφανίσουν σάρκωμα μετεμβολιακά. Τι είναι όμως το σάρκωμα και γιατί το φοβόμαστε τόσο;
Με τον όρο σάρκωμα εννοούμε τους κακοήθης όγκους που προέρχονται από τον μεσεγχυματικό ιστό ή τα παράγωγά του. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για έναν καρκίνο στη γάτα. Μπορούν να εμφανιστούν μέχρι και 3 χρόνια μετά και έχουν τη μορφή μη επώδυνης συμπαγούς μάζας. Διηθούν τοπικά τους ιστούς της περιοχής και είναι αρκετά επιθετικά. Έρευνες έχουν δείξει, ότι υπάρχουν ορισμένα μέτρα πρόληψης που μπορούν να παρθούν ώστε να αποτραπεί/εντοπισθεί έγκαιρα η εμφάνισή του. Ο ιδιοκτήτης από την πλευρά του πρέπει να ψηλαφεί το σημείο που έγινε η έγχυση και να ενημερώνει τον κτηνίατρο σε περίπτωση που:
Παρατηρήσει οζίδιο που δεν υποχωρεί 3 μήνες μετά την έγχυση
Οζίδιο με διάμετρο μεγαλύτερη των 2 εκατοστών
Όταν οι διαστάσεις του οζιδίου αυξάνονται 1 μήνα μετά την εμφάνισή του.
Η αντιμετώπισή του απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Λόγο του γεγονότος ότι τα σαρκώματα είναι επιθετικά πρέπει να γίνεται εκτομή με χειρουργικά όρια 3 εκατοστά περιμετρικά της μάζας.
Όμως αρκετές φορές η μάζα μπορεί να βρίσκεται σε εγγύτητα με πλευρές ή κάποιο άκρο, με αποτέλεσμα να απαιτείται ακρωτηριασμός του άκρου και αφαίρεση πλευρών.
Αυτός είναι και ο λόγος, λοιπόν, που επιλέγουμε να πραγματοποιήσουμε τα εμβόλια σε τόσο χαμηλά σημεία! Ώστε σε περιπτώσεις που έχουμε τόσο βαθιά διήθηση, να είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να ακρωτηριάσουμε το άκρο και όχι να κινδυνεύουμε να χάσουμε τη γάτα.
Comments