ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ
- Admin
- Jun 12, 2017
- 4 min read
Μία από τις αρχές της ιατρικής είναι πως «το ιστορικό είναι η μισή διάγνωση». Αυτό προϋποθέτει την λήψη των απαραίτητων πληροφοριών από τον ασθενή. Τι γίνεται όμως, όταν ο ασθενής είναι ένα ζώο; Το άτομο που καλείται να απαντήσει στις ερωτήσεις του κτηνιάτρου είναι ο ιδιοκτήτης. Επομένως, η επικοινωνία με τον κτηνίατρο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην εξέταση του μικρού σας φίλου.
Είναι συχνό φαινόμενο όμως η επικοινωνία αυτή να έχει πολλές δυσκολίες. Ένας έμπειρος κτηνίατρος, από την λήψη του ιστορικού είναι ήδη σε θέση να αποκλείσει πολλές παραμέτρους και ενίοτε να έχει εντοπίσει το πρόβλημα και τα μόνα βήματα που του απομένουν είναι να το επιβεβαιώσει. Αν όμως ο ιδιοκτήτης δεν του δώσει τις σωστές απαντήσεις ή παραποιήσει τα γεγονότα, το σίγουρο είναι ότι θα δυσκολέψει την κλινική εξέταση και την προσπάθεια για εντόπιση του προβλήματος. Αν δεν καταλάβετε τι σας ρωτάει ο κτηνίατρος μην διστάσετε να του ζητήσετε να σας εξηγήσει.
Πάμε μαζί όμως να δούμε τις πιο συχνές ερωτήσεις που θα σας κάνει έναν κτηνίατρος και τι πραγματικά θέλει να μάθει από εσάς.

1) «Τι τρώει το ζώο;»
Με την ερώτηση αυτή ο κτηνίατρος επιθυμεί να μάθει αν το ζώο τρώει ξηρά τροφή, κονσέρβες, μαγειρεμένο φαγητό ή συνδυασμό των παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα, για το μαγειρεμένο φαγητό, η απάντηση πρέπει να απαριθμεί όλα τα συστατικά του γεύματος καθώς και τον τρόπο μαγειρέματος. Επίσης ενδιαφέρεται για την ποσότητα και την συχνότητα χορήγησης της τροφής. Επιπλέον θέλει να γνωρίζει τον τρόπο παράθεσης της τροφής (π.χ. σουβλάκια μαζί με τα καλαμάκια) και αν χορηγούνται κόκκαλα στο ζώο.
Tip: Αν ταΐζεται το κατοικίδιό σας με μαγειρεμένο φαγητό, θα μπορούσατε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτού του είδους γεύματα στο άρθρο μας κάνοντας κλικ εδώ
2) «Πόσο καιρό έχετε το ζώο;»
Αυτό που ενδιαφέρει τον κτηνίατρο είναι πόσο καιρό έχετε εσείς το ζώο και όχι πόσο χρονών είναι. Μπορεί το ζώο να είναι κάποιας ηλικίας αλλά εσείς να το έχετε μόνο λίγους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δώσετε πληροφορίες για όσα μπορεί να έγιναν ή να μην έγιναν πριν από τότε.
3) «Είναι εμβολιασμένο;»
Ουσιαστικά, αυτό που θέλει να μάθει είναι αν το κατοικίδιο έχει ακολουθήσει ολόκληρο το εμβολιακό του πρόγραμμα όταν ήταν κουτάβι και αν γίνονται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί. Το γεγονός ότι το ζώο μπορεί να εμβολιάστηκε κάποια στιγμή στη ζωή του δεν σημαίνει ότι διατηρεί την ανοσία του για πάντα. Πιο συγκεκριμένα, ο κτηνίατρος ενδιαφέρεται για το πότε έγινε ο τελευταίος εμβολιασμός (αν έγινε τους τελευταίους 12 μήνες αλλιώς θεωρείται ανεμβολίαστο). Για να μην δίνονται λάθος πληροφορίες κρίνεται απαραίτητο να προσκομίζετε πάντα το βιβλιάριο και να είναι ενημερωμένο. Τα ίδια ισχύουν και για τις αποπαρασιτώσεις.
4) «Που ζει το ζώο;»
Αυτό που ενδιαφέρει τον κτηνίατρο είναι το περιβάλλον του ζώου. Δηλαδή το κατοικίδιό σας μπορεί να μένει:
α) Αποκλειστικά σε σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι το ζώο δεν βγαίνει έξω (εκτός από το μπαλκόνι) και όταν βγαίνει είναι για την μετακίνησή του (με μεταφορέα).
β) Στο σπίτι και στο γύρω χώρο. Δηλαδή ο κήπος ή η αυλή του σπιτιού, αλλά το ζώο δεν μπορεί να δραπετεύσει από τον χώρο αυτό.
γ) Στο σπίτι, τον κήπο/αυλή και στο γύρω χώρο. Αυτό σημαίνει ότι τι ζώο μπορεί να βγει βόλτα μόνο του, χωρίς την επίβλεψη του ιδιοκτήτη.
δ) Στο σπίτι και στο χώρο γύρω από αυτό μαζί με τον ιδιοκτήτη. Αυτό γίνεται συνήθως με τους σκύλους όταν ο ιδιοκτήτης τον βγάζει βόλτα π.χ. στο πάρκο της γειτονιάς.
Πέραν αυτών, ο κτηνίατρος θέλει να γνωρίζει αν στο χώρο διαβίωσης του κατοικιδίου υπάρχουν κι άλλα ζώα και αν ναι, θα ήθελε να μάθει αν είναι εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα.
Το περιβάλλον διαβίωσης παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο για τον κτηνίατρο καθώς θα του δώσει σημαντικές πληροφορίες για το πως θα διαμορφώσει το πρόγραμμα αποπαρασιτώσεων.
5)«Πότε παρατηρήσατε πρώτη φορά το πρόβλημα;»
Ο κτηνίατρος θέλει να του πείτε πότε εσείς είδατε πρώτη φορά το πρόβλημα. Μην προσπαθήσετε να μαντέψετε πότε μπορεί να ξεκίνησε το πρόβλημα. Πείτε του πότε είδατε εσείς τα συμπτώματα και πως εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ένα επίσης φαινόμενο που παρατηρείται είναι να μην λένε οι ιδιοκτήτες την αλήθεια για το πότε τα είδαν πρώτη φορά. Αρκετές φορές, όταν ο ιδιοκτήτης παρατηρεί κάτι στο ζώο του, το αφήνει θέλοντας να δει αν είναι κάτι παροδικό, ή αν θα εξελιχθεί σε κάτι σοβαρό. Έτσι, όταν φτάνει η στιγμή να επισκεφθούν τον κτηνίατρο, επειδή νιώθουν άσχημα λένε ότι παρατήρησαν τα συμπτώματα πριν 1 εβδομάδα, ενώ μπορεί να έχει περάσει 1 μήνας. Μην φοβάστε να πείτε την αλήθεια, ο κτηνίατρος είναι εδώ για να σώσει τον αγαπημένο σας μικρό φίλο και να τον προστατεύσει.
6)«Είχε ποτέ στο παρελθόν νοσήσει ξανά; Και αν ναι τι θεραπείες είχε ακολουθήσει;»
Ο κτηνίατρος ενδιαφέρεται να μάθει για την ύπαρξη νοσημάτων-παθολογικών καταστάσεων και συνδρόμων, στο παρελθόν, που μπορεί να έχουν ή όχι σχέση με το πρόβλημα για το οποίο προσκομίσθηκε το ζώο και μπορούν ή όχι να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των διαγνωστικών εξετάσεων και τη θεραπευτική αγωγή.
Όσον αφορά τις προηγούμενες θεραπείες θέλει να γνωρίζει την δραστική ουσία, την δόση, την συχνότητα και την διάρκεια χορήγησης, το σκεύασμα, την οδό χορήγησης, αν ήταν επιτυχής ή όχι η χορήγηση και πότε έγινε η τελευταία χορήγηση.
7)«Έχει όρεξη;»
Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον κτηνίατρο είναι η διάθεση του ζώου για παιχνίδι και κυρίως για φαγητό. Συνεχίζει να τρώει κανονικά, τρώει λιγότερη ποσότητα, τρώει πιο αργά, τρώει μόνο μία συγκεκριμένη τροφή, είναι μερικές από τις απαντήσεις που θα μπορούσατε να δώσετε.
Σαφώς και οι ερωτήσεις του κτηνιάτρου δεν θα τελειώσουν εκεί. Αναλόγως το περιστατικό θα σας κάνει κι άλλες ερωτήσεις καθώς θέλει περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κατοικίδιό σας. Το πιο σημαντικό είναι να είστε ειλικρινείς. Μην διστάζετε να πείτε την αλήθεια είτε λόγο αγνοίας είτε λόγο αδιαφορίας απέναντι στον μικρό σας χνουδωτό φίλο. Βοηθήστε τον κτηνίατρο να βρει γρήγορα λύσεις στο πρόβλημά σας και από εκεί κι ύστερα απλά τηρείστε όσα θα σας πει.
Comments