ΛΕΪΣΜΑΝΙΩΣΗ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Admin
- Jun 12, 2017
- 3 min read
Σίγουρα όλοι οι ιδιοκτήτες έχετε ακούσει για αυτή την σοβαρή νόσο που λέγεται Λεϊσμανίωση. Αναζητώντας πληροφορίες για αυτή, σίγουρα θα έχετε μάθει πως υπάρχει εμβόλιο το οποίο δεν προστατεύει 100% το κατοικίδιό σας. Το γεγονός αυτό, μαζί με το κόστος που έχει, οδηγεί πολλούς στην επιλογή να μην το κάνουν. Πόσο καλό είναι αυτό όμως;
Η Λεϊσμανίωση δεν είναι παιχνίδι! Είναι ένα χρόνιο νόσημα που απαιτεί στενή παρακολούθηση εφ' όρου ζωής ώστε τα συμπτώματα να είναι υπό έλεγχο, αλλιώς μπορεί να οδηγήσει μέχρι και τον θάνατο. Η συγκεκριμένη νόσος είναι μία ζωοανθρωπονόσος, επομένως επηρεάζει άμεσα ακόμα και εμάς. Η Λεϊσμανίωση συναντάται παγκοσμίως και είναι ενδημική στην περιοχή της Μεσογείου. Πάμε όμως να ρίξουμε μια πιο προσεχτική ματιά σε αυτή την τόσο περιβόητη νόσο.
Υπεύθυνο για τη νόσο είναι είναι το παράσιτο Leishmania donovani infantum και προκαλεί την σπλαχνική λεϊσμανίωση (υπάρχει και η δερματική) ή αλλιώς "Kala-azar". Φορέας του παρασίτου είναι οι σκνίπες του γένους Phlebotomus και η μόλυνση γίνεται με το νύγμα αυτών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Στα περισσότερα μολυσμένα ζώα δεν εμφανίζεται κλινική εικόνα του νοσήματος (ασυμπτωματικοί φορείς). Οι αλλοιώσεις και τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-18 μήνες μετά τη μόλυνση, αρχικά στην επιφάνεια των πτερυγίων των ωτών, στα βλέφαρα, το επιρρίνιο, τα άκρα κ.α., ως τριχόπτωση, ερύθημα και μετά ως δερματικό έλκος με καστανοχρωμη κρούστα, οζίδια κ.α. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των μολυσμένων ζώων παρατηρείται λεμφαδενοπάθεια, αποφολιδοτική δερματίτιδα, τριχόπτωση, ωχρότητα των βλεννογόνων, επιπεφυκίτιδα, μεταβολές στην όρεξη καθώς και αλλαγές στις αιματολογικές τους εξετάσεις.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης που παρουσιάζει η λεϊσμανίωση στην Ελλάδα, κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή συχνών διαγνωστικών ελέγχων για να διαπιστωθεί η ύπαρξή της στο ζώο. Η διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη λόγο του μεγάλου αριθμού ασυμπτωματικών σκύλων. Υπάρχουν διαγνωστικά τεστ που πρέπει να γίνονται τακτικά για να γίνουν κάποιοι προκαταρκτικοί έλεγχοι. Ένα θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να ερευνηθεί βαθύτερα ώστε να μπορέσουμε να διαγνώσουμε την νόσο και να ακολουθήσουμε την ανάλογη θεραπεία.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η λεϊσμανίωση θα πρέπει να διαφοροποιείται από παθολογικές καταστάσεις όπως η ψώρα κ.α. καθώς και από την επίσταξη που οφείλεται σε ερλιχίωση, ξένο σώμα κ.α.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Γενικά, η λεϊσμανίωση είναι μια νόσος που προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στα ζώα και στον άνθρωπό. Τα εντομοαπωθητικά και το εμβόλιο είναι καίρια μέτρα για την έγκαιρη πρόληψη της θεραπείας. Συνήθως, χορηγούνται λεϊσμανιοκτόνα ( παράγωγα αντιμονίου, aminosidine sulphate κ.α.), λεϊσμανιοστατικά ( ketoconazole, allopurinol κ.α.) και ανοσοενισχυτικά. Παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή πρέπει να βελτιώνεται η διατροφή του ζώου (βιταμίνη Ε, ιχνοστοιχεία κλπ), να μειώνεται η περιεκτικότητα της τροφής σε πρωτεΐνες (π.χ. μόνο κοτόπουλο, όχι κόκκινο κρέας) και να υπάρχει στη διάθεση του ζώου άφθονο νερό.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι στο θέμα που αναλύουμε! Η επικίνδυνη περίοδος για τη μετάδοση του παρασίτου στην Ελλάδα εκτείνεται από το Μάιο ως το Νοέμβριο και ιδιαίτερα, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Γενικά υπάρχουν δύο τρόποι για την πρόληψη της εκδήλωσης της νόσου. Ο πρώτος είναι η αποφυγή της επαφής με τις μολυσμένες σκνίπες και ο δεύτερος η δράση ενάντια στο παράσιτο. Οι συνηθισμένες πρακτικές, όπως ο περιορισμός του ζώου στο σπίτι κατά το χρονικό διάστημα δράσης των σκνιπών (σούρουπο μέχρι χάραμα), η μείωση της εκπομπής φωτός (διότι έλκονται από αυτό) και να μην μένουν ανοιχτές πολλές ώρες οι πόρτες και τα παράθυρα, δίνουν ένα επίπεδο προστασίας από πιθανό νύγμα. Η χρήση κουνουπιέρων επίσης συνίσταται.
Βέβαια, όπως είναι λογικό, οι παραπάνω οδηγίες είναι δύσκολο να ακολουθηθούν. Γιαυτό, προτείνεται η χρήση των εντομοκτόνων και τον εντομοαπωθητικών. Να σημειωθεί πως αυτά αποσκοπούν στην μείωση του κινδύνου μόλυνσης ενός υγιούς ζώου και στην μείωση μετάδοσης της νόσου, αλλά δεν προσδίδουν πλήρη προστασία. Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέραμε ήδη, συστήνεται και ο εμβολιασμός του ζώου. Αναγκαία προϋπόθεση για τον εμβολιασμό, είναι το ζώο να είναι υγιές.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω θα δώσει στο αγαπημένο σας ζωάκι την μέγιστη προστασία απέναντι στη νόσο.
Περισσότερες πληροφορίες για τα εντομοαπωθητικά θα βρείτε και στο άρθρο μας με ένα κλικ εδώ
Commentaires